20141130_135227

Hoe ga ik om met een schuwe  kitten

Wanneer u bij een asiel of particulier een bange of schuwe kitten/kat wil adopteren is het volgende zeker van belang. Als eerste vraag aan het asiel op welke leeftijd het kitten of kat is binnengekomen en of ze toen al angstig was. Heeft het dier veel aandacht gekregen. Een volwassen kat die angstig of schuw is binnengekomen zal heel lastig zijn om te veranderen. Dit kost vaak jaren. Een bange, schuwe kat is vaak zo geworden, doordat hij in de eerste maanden van zijn leven niet of nauwelijks met mensen in aanraking gekomen is. De eerste 2 tot 5 weken van hun leven zijn voor een kat erg belangrijk. Ze doen in deze periode de belangrijkste indrukken op. Als ze dan geen contact met de mens hebben in deze paar weken, zullen ze wegkruipen, zelfs gaan blazen of spugen als er een mens bij hen in de buurt komt. Ze kunnen zelfs in paniek raken of je aanvallen als je probeert om ze te aaien of op te pakken. En dit kan lelijke verwondingen tot gevolg hebben, dus wees hier erg voorzichtig mee.

images (1)

Er zijn vele dus oorzaken namelijk voor angst of schuwheid het kan erfelijk aangelegen zijn, slechte ervaring, socialisatie, shock, geen contact met de mens, mishandeling.

Oorzaken van angst:

Erfelijke aanleg: De wetenschap heeft aangetoond dat de karaktertrekjes van de vader die van de kinderen kunnen beïnvloeden, zonder dat de vader de kinderen ooit heeft gezien.

Socialisatie: Kittens die tijdens de eerste 2 – 5 weken niet met lawaai worden geconfronteerd en geen mensen of andere dieren zien, zullen hun hele leven wantrouwig blijven.

Opvoeding: Net als andere dieren leren katten veel door te observeren en na te doen. Als de moeder of andere leden van het kattengezin de vlucht nemen bij het zien van mensen, zullen de anderen dit gedrag overnemen.

Groepsgedrag: Angst werkt aanstekelijk. Als onervaren katten merken (ruiken of voelen) dat een ervaren soortgenoot bang is, zijn zij het ook.

Hoe wordt mijn kitten/kat minder bang of schuw?   

Als de kat in een kamer verblijft bijvoorbeeld woonkamer of een aparte kamer om te wennen ga rustig in de kamer zitten. Negeer de kat volledig. Een kat is van eigens vrij nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Blijf rustig, pak een boek bijvoorbeeld  negeer de kat volledig. Verblijft de kat in de woonkamer slaap op de bank je zal merken dat ze je komt onderzoeken blijf stil liggen en praat niet je zal zien dat de kat bij je komt om jou te onderzoeken. Laat de kat zijn gaan na een paar dagen zal je merken dat ze steeds nieuwsgieriger wordt naar je. Op deze manier is dit het eerste contact. De mens is in zijn slaap de minste bedreiging voor de kat. Als je na een paar keer dit gedaan te hebben zal je al merken dat de kat minder bang voor je wordt. Als de kat dan niet weg loopt of wegkruipt als ze merkt dat je wakker bent heeft de kat zijn angst enigszins overwonnen. Denk er wel aan dit heeft wel enige tijd nodig dus geduld is een schone zaak.Ook van belang is dat de kat altijd een veilige plaats heeft waar hij zich terug kan trekken. Bijvoorbeeld en klimpaal met een huisje of een andere mogelijkheid waar hij zich veilig voelt. Als de kat zich daar bevind is het van belang om de kat met rust te laten. Zoek de kat niet op.

Hoe te benaderen?Het beste kan je een bange of schuwe kat proberen te benaderen in zijn slaap. Staar de kat niet aan en nooit recht in de ogen aankijken maar knipper met je ogen. Draai je ogen van het dier weg kijk eigenlijk langs het dier. Laat je stem vaak horen en beloond de kat als het goed gaat. Blijf op gelijke hoogte met je dier. Loop niet recht op de kat af. Pak de kat niet tegen zijn zin op of vast dan wordt het dier weer angstig. Doe nooit iets tegen de kat zijn zin in ook dit kan angst of schuwheid weer oproepen en kan je opnieuw beginnen of het lukt helemaal niet meer omdat hij ook dan jou niet meer vertrouwt. Ga eens na een paar weken in de buurt van het etensbakje zitten als de kat aan het eten is . Als je dit voor het eerst doet neem dan minimaal een meter afstand en ga stap voor stap dichter bij als je kat niet weg loopt. Beloon je kat met je stem.

Kan een schuwe of angstige kitten/kat naar buiten?Het beste is om een bange of schuwe kat niet naar buiten te laten. Het kan zomaar gebeuren dat het dier buiten in paniek raakt en een angstaanval krijgt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Als je de kat toch naar buiten wil doen kan je het beste de kat aan een tuigje meenemen in de tuin en aan de buitengeluiden laten wennen. Maar zeker niet buiten de tuin laten scherm je tuin dus goed af zodat de kat niet verder kan. Een schuw kitten nooit naar buiten!!

Een andere kitten/kat erbij?Als je er over denkt om een andere kat erbij te nemen kan je het beste een kat nemen die niet bang is voor mensen dit kan een volwassen kat of een kitten zijn. Als je dan weer een schuwe neemt heb je grootte kans dat ze allebei weer schuw of bang worden voor je. Katten nemen elkaars gedrag over namelijk en is al je tijd die je er heb ingestoken voor niets geweest. Een mensvriendelijke kat kan een schuwe bange kat helpen om het vertrouwen in de mens te overwinnen. Maar afdwingen kan je het niet.

Belangrijk is bij iedere overwinning die je haalt met je kat om hem/haar vaak te belonen met je stem of wat lekkers.

Mochten  u nog informatie of vragen willen kan je contact opnemen via onze e-mail

Stichtingkittenopvangweba@live.nl