Kattenziekte

Wat is kattenziekte ?                                                                                                 

De symptomen zijn hoge koorts (vaak 40-41 graden), braken, bloederige diarree, uitdroging en heftige buikpijn. Zonder behandeling sterft meestal meer dan 90% van de besmette dieren. Bij kittens is de sterfte vaak 100%.

Kattenziekte is een ernstige virus ziekte. Als een kat direct naar en dierenkliniek wordt gebracht, ligt de sterfte kans ondanks een optimale medische behandeling vaak nog op 50-70%. Kattenziekte is het meest dodelijke virusinfectie bij de kat. De behandeling bestaat uit antibraakmiddelen en vocht infuus vanwege de uitdroging die ontstaat door het braken en diarree. Daarnaast is het dier zeer vatbaar voor bijkomende infecties en longontstekingen. Dit komt omdat het virus bijna alle witte bloedcellen doet verdwijnen en ten tweede omdat het darmvlies wordt aangetast zodat bacteriën vanuit de darm het lichaam binnen dringen.

Hoe wordt de ziekte overgebracht ?
De overdracht van het virus gaat via braaksel en diarree. Het virus kan in de buitenwereld vrij lang besmettelijk blijven. Zonlicht doodt het virus. Vooral bij regenachtig en koud weer kan het virus zich snel over grote oppervlakken (plassen en grasvelden) verspreiden. Andere katten worden besmet doordat ze door de besmette plekken lopen en zich daarna wassen, of bv. aan besmette grassprietjes knabbelen of uit waterplassen drinken.
Lopen katten die niet buiten komen ook gevaar ?
Ook binnenkatten kunnen besmet worden omdat de baas het virus aan de schoenen meeneemt naar binnen. De besmettingskans voor binnenkatten is wel veel kleiner dan voor buiten rondlopende katten. Gezien echter de hoge dodelijkheid van een infectie is het niet erg wijs dit risico bewust te lopen.    De symptomen zijn hoge koorts (vaak 40-41 graden), braken, bloederige diarree, uitdroging en heftige buikpijn. Zonder behandeling sterft meestal meer dan 90% van de besmette dieren. Bij kittens is de sterfte vaak 100%.

Niesziekte: geeft heftige verkoudsheids verschijnselen maar verloopt zelden dodelijk. Slechts een klein percentage blijft chronisch verkouden. Niesziekte wordt veroorzaakt door virussen die meestal maar kort in de buitenwereld overleven. De meest voorkomende manier van besmetting is via direct contact van kat op kat. Ook kan de mens het via kleding of schoeisel of handen overbrengen als men in de buurt is geweest bij een kat met niesziekte.

Belangrijk is om een kitten twee keer te laten enten. Daarna is het van belang dat de vaccinatie ieder jaar wordt herhaald.

Tegen kattenziekte en niesziekte worden kittens op een leeftijd van ongeveer 9 weken geënt. Deze enting moet na 3-4 weken worden herhaald om het dier goed te beschermen.