Bij een kat zijn de zintuigen veel gevoeliger als bij de mens. Ze ruiken ,horen, en zien veel beter als ons. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor het dier agressief reageert denk eens aan pijn, schrikt van iets, of heeft last van spelagressie,aai agressie, agressie tegenover en andere kat.      Hieronder  bespreken we een aantal oorzaken:

Pijnagressie : De kat kan pijn hebben of ziek zijn. Waar moet je dan opletten. Voelt het dier warm aan, heeft het pijn bij aanraking, eet en drinkt het goed, Wanneer er een verandering is in het dagelijkse patroon kan er een medische oorzaak zijn. Oudere katten krijgen vaak Atrose , schildklierproblemen waardoor ze agressief worden. Bij alle katten zowel jong of oud kan tandvleesproblemen of gebitsproblemen behoorlijke pijn veroorzaken waardoor de kat niet goed eet en drinkt door de pijn worden ze dan chagrijnig. Ze gaan blazen,grommen of halen uit, Ons advies is dan ook om naar een dierenarts te gaan.

Spelagressie: Kittens en katten leren van hun soortgenoten tot hoever ze kunnen gaan in het spel. Kittens leren dit van hun moeder en van soortgenoten als ze elkaar pijn doen geven ze dat aan. Ook een moeder kat leert een kitten dat bijten en krabben niet is gewenst. Kittens die opgroeien zonder soortgenoten kan spelagressie vertonen naar zijn baasje. Ook als en kitten alleen wordt geplaatst kan het dit gedrag gaan vertonen. Als een kitten alleen wordt geadopteerd kan het uit verveling spelagressie gaan uiten door te gaan bijten en krabben. Gaat u de kitten dan straffen dan loopt u de kans dat het erger wordt. Daarom is het advies ook vaak om twee kittens te adopteren ze leren van elkaar en gaan zich niet vervelen.

Schrikagressie:  Wanneer een kat plotseling agressie vertoont kan het zijn dat het dier ergens van is geschrokken en haalt uit het niets uit gromt en blaast. De kitten of kat reageert zich of op een soortgenoot.  Denk ook eens aan een situatie dat buiten gebeurt u kat is boos omdat er een vreemde kat voorbij komt of in de tuin loopt. Het kan zijn dat de kat zich afreageert op zijn baas uit het niets. Dit komt dan door de irritatie die plaats heeft gevonden.

Aai agressie: Wat is aai- agressie dit wordt veroorzaakt door te lang aanhalen en de kat heeft er genoeg van. Geeft een kat aan dat hij/zij niet mer wil dat u het dier aanhaalt vaak gaan dan de oren plat of gaat zwiepen met zijn staart laat de kitten of kat met rust en ga niet door want kan dan flink gaan krabben of bijten met gevolg van flinke wonden.

Hoe ga ik om met de agressie van mijn kat. Als eerste zoekt de oorzaak uit. Een kat doet het niet zonder reden. Negeren is ook een optie maar als het gedrag meer voorkomt heeft negeren geen zin. Straf nooit want dat roept alleen meer agressie op. Als katten elkaar aanvallen kan je ze beter uit elkaar halen en het niet uit laten vechten dan loop je kans dat de agressie erger wordt. Wel moet je goed inschatten of het een spel is of echt agressie dan kan je ze beter een paar dagen gescheiden houden en dan weer voorzichtig bij elkaar laten en de situatie bekijken hoe het gaat. Komt het dan weer tot een aanval neem dan contact op met een deskundige.