Waarom een chip een goed idee is?

Identificatie en registratie: Om allerlei reden kan het belangrijk zijn dat huisdieren geïdentificeerd kunnen worden en dat de bij het dier horende gegevens worden opgeslagen. Bijvoorbeeld als uw huisdier is weggelopen en wordt gevonden,zodat het kan worden teruggebracht. Maar ook als het gaat om controle aan de grens, zodat er geen illegaal gevangen dieren kunnen worden geïmporteerd. Ook het bestrijden van dierziekten speelt bij identificatie een rol. Zo kan men bijvoorbeeld zien of de vaccinaties in een dierenpaspoort wel echt bij dit specifieke dier horen.

Wat is chippen?

Als een dier wordt gechipt, dan wordt er een microchip met behulp van een injectienaald ingebracht. bij honden en katten gebeurt dit onder de huid. Bij voorkeur ter hoogte van het linker schouderblad. het inbrengen van de chip is bijna pijnloos voor het dier. U kunt uw dier laten chippen bij een dierenarts of bij een dierenasiel bij u in de buurt.Een chip is niet groter dan en rijstenkorrel die met een speciaal afleesapparaat wordt uitgelezen. De chip bevat een uniek registratienummer. Die met een speciaal afleesapparaat kan worden uitgelezen. Het nummer bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie vormen een landcode. Voor Nederland is de landcode 528 gevonden dieren kunnen zowel in Nederland als in Buitenland worden gecontroleerd op aanwezigheid van een chip.

Klein buisje:

Zowel voor als na het inbrengen van de chip controleert degene die de chip inbrengt of het registratienummer afleesbaar is. Ook controleert hij/zij of het registratienummer overeenkomt met de barcode op de bij geleverde sticker staat. Door de chip kan uw huisdier mits de gegevens van u als houder ook geregistreerd staan, altijd geïdentificeerd worden. Zonder registratie is een koppeling met de chip in uw huisdier niet mogelijk. Vandaar dat altijd gesproken wordt van identificatie en registratie

Wat zijn de voordelen van chippen:

Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk uit te lezen.                                    De chip heeft een uniek registratienummer, waardoor uw huisdier altijd kan worden geïdentificeerd.Een chip gaat een dierenleven lang mee.Uw dier voelt de chip niet. Een chip tast de gezondheid van het dier niet aan. Een chip is fraudebestendig; verwijderen wordt lastig en het registratienummer kan worden  veranderd. Uw dier kan de chip niet verliezen. Een chip is geschikt voor bijna alle huisdieren. Ook jonge dieren kunnen worden gechipt. Een chip is van de buitenkant niet zichtbaar.

Wat zijn de nadelen van chippen:

Dat de chip onderhuids zit en men niet kan zien dat het dier gechipt is. Daarom is voor het aflezen een speciaal afleesapparaat nodig. In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een beetje gaan verplaatsen door het lichaam. Dit gebeurt zelden en het dier ondervind hier geen nadelige effecten van. de chip zal slechts een paar centimeter verschuiven en blijft werkzaam. de gezondheid van het dier wordt niet aangetast. Overigens beschikken de meeste dierenartspraktijken ,veel dierenasiels en dierenambulances over afleesapparatuur.

Welke diersoorten kan ik laten chippen?

U kunt uw hond, kat laten chippen. maar ook bijvoorbeeld konijnen,fretten slangen,schildpadden en dergelijke laten chippen. Voor paarden en paardachtigen geldt een chipverplichting.

Ben ik verplicht om mijn dier te laten chippen? 

Voor honden,katten en fretten geldt een identificatieverplichting als u met ze naar buitenland wilt reizen. Binnen de landen van de EU is daarvoor sinds 2 juli 2011 de chip voor de hond verplicht.

Mijn huisdier is gechipt en nu: 

Met chippen alleen bent u er niet. Uw dier kan alleen worden geïdentificeerd als het ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Daarom moet u een formulier invullen met uw gegevens sommige databanken werken  via internet met uw gegevens. In sommige geval doet de dierenarts dit al voor u. Door het formulier op te sturen worden de gegevens van u gekoppeld aan het unieke registratienummer in de chip.Er zijn verschillende databanken waar u uw huisdier kunt laten registeren. Zorg ervoor dat uw huisdier wordt ingeschreven bij een databank die 24 uur en 7 dagen per week bereikbaar is. uw dierenarts of en medewerker van het dierenasiel kan u hiermee helpen. Daarnaast vindt u op www.chipnummer.nl een overzicht van de verschillende databanken.

LET ER OP DAT U OOK VERANDERINGEN IN DE GEGEVENS DOORGEEFT AAN DE DATABANK