Hoe brengt u een kitten of een nest met kittens groot.


Hoe brengt u een kitten of een nest kittens groot met de hand: Flessenvoeding: Deze voeding is verkrijgbaar bij dierenartsen en dierenwinkels. Dit is kant en klare voeding in poedervorm of vloeibaar. Het aanlengen gaat volgens de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat. Lees deze altijd eerst.

De voedingen geschieden om de twee uur, in de eerste week en tweede week daarna komt er steeds meer tijd tussen te zitten ook ’s nachts in de eerste 4 weken. Ook is het belangrijk om de kittens iedere dag te wegen. Doe dit wegen zoveel mogelijk op een vast tijdstip voor een goed overzicht en noteer alles, zoals gewicht, wel/of geen ontlasting en wel/of niet geplast. De eerste dagen nemen ze niet meer dan 1-5 cc op.De temperatuur van de melkoplossing moet ongeveer 38 graden Celsius zijn, anders bestaat de kans op buikpijn. Na de voeding moet je de kitten stimuleren om te ontlasten, dit doe je door het onderbuikje te masseren tegen de klok in. Als het kitten 1 dag geen ontlasting heeft is dat nog geen probleem, maar na 2 dagen wel. Kittens raken snel verstopt.Wanneer de moederpoes niet meer aanwezig is hebben kittens extra zorg nodig, omdat ze elkaar bevuilen. Normaal likt de moeder ze schoon en stimuleert de bloedsomloop.Door de kittens iedere dag even te badderen in lauw water en daarna met een droge en schone handdoek droog te wrijven wordt de bloedsomloop gestimuleerd en wordt een bacteriebron voorkomen en de kittens vinden het heerlijk. De allerkleinsten hebben constante warmte nodig; je kan een kruik bij ze leggen of flessen met warm water in een handdoek gerold.Ook houdt de verzorging in dat je na iedere voeding de doos of de kooi waar ze in zitten moet verschonen.Het beste kan je onderleggers gebruiken die je kan krijgen bij dierenwinkels of bij de apotheek. Deze onderleggers nemen de urine goed op.


Groeischema kitten:

Geboorte gewicht ca.90 gram
3e – 5e dag ca. 130 – 150 gram / navelstreng valt er af.
9e – 12e dag ca. 210 gram / oogjes en oortjes gaan open.
14 dagen ca. 230 gram / gaan een beetje rondlopen 1ste ontworming met wormpasta panacure.
16 dagen ca. 265 gram / kunnen zich een beetje wassen.
21 dagen ca. 325 gram / gaan aan de wandel.
25 dagen ca. 360 gram / eerste snijtanden komen door.
28 dagen ca. 400 gram / hoektanden en kiezen komen door / 1ste keer ontwormen met milbemax bij gewicht 500 gram / goed controleren op parasieten / start zindelijkheidstraining.
5 weken ca. 480 gram / wordt zindelijk / kan behoorlijk goed rennen.
6 weken ca. 540 gram / hoeft geen fles meer / heeft volledig gebit / kan buiten moedermelk en eet zelfstandig kittenbrokjes en vlees.
8 weken ca. 600 – 700 gram / 3 de keer ontwormen milbemax.
9 weken ca. 850 gram 1ste enting kattenziekte en niesziekte let wel er zijn dierenartsen die enten pas bij een gewicht van 1 kilo.
12 – 13 weken ca. 1100 – 1200 gram / 2de enting kattenziekte en niesziekte.