Informatie over bevalling poes

Voorbereiding bevalling poes:

U heeft een zwangere poes en wat nu. Het belangrijkste is dat u goed voorbereid bent op de bevalling. Wat moet je bij de hand hebben:

Speciale kittenmelk zodat u de kittens kunt bijvoeren indien dat nodig blijkt te zijn.

Een zuigflesje en speentjes.

Een schone warme niet te zachte handdoek ( om de kittens eventueel mee droog te wrijven en de ademhaling te stimuleren ).

Een schone theedoek

Dunne handschoentjes (verkrijgbaar bij apotheek)

Een steriel schaartje ( steriel maken doe je door het schaartje te dompelen in gekookt water.)

Een steriel koordje ( bijvoorbeeld naaigaren voor als het nodig is als je de navelstreng moet door knippen )

Telefoon bij de hand als het nodig is om dierenarts te bellen.

Schone doeken,lakens of een deken om na de bevalling de werp plaats te verschonen

Zorg dat je een nauwkeurige keuken weegschaal bij de hand heb om de kittens te wegen om geboortegewicht vast te stellen. En om de eerst volgende dagen te wegen. Een drinkbakje met lauw water (zeker geen koud water) vaak wil de poes na de bevalling gaan drinken.

De bevalling van de poes:

De onsluitingsfase: wat zijn ontsluitings weeën; soms zijn er in de ontsluitingsfase onder strakgespannen buikwand al weeën te voelen (samentrekken van de baarmoeder). Deze weeën duren gemiddeld 12 uur. Ze drijven de kittens langzaam naar de baarmoedermond, die zich aan het begin van aan het begin van de geboortekanaal bevind.

Ontsluiting:

Vervolgens opent de baarmoedermond zich geleidelijk om de kittens erdoor te laten. Dit is het zogeheten ontsluiten. De slijmprop die nu vrijkomt, heeft een ambergele tot groenige kleur en kan soms wat bloed bijmenging hebben. Deze prop is reukloos en voorkomen normaal: er is geen sprake van een ontsteking of afgestorven vruchten. Rust is essentieel om een normaal verloop van het werpen te waarborgen. De aanwezigheid van het kalme gezin kan de poes een gevoel van geruststelling geven. Tijdens de ontsluiting kan de poes een versnelde ademhaling hebben (hijggedrag). Ook wil ze vaak wat drinken.

Uitdrijvingsfase:Het moment waarop de poes begint te persen is het begin van het uitdrijvingsproces. Dit betekent dat er een kitten door de baarmoedermond in het geboortekanaal (het bekken) is gedreven.

Persweeën:

Deze weeën worden opgewekt doordat een kitten de baarmoedermond is gepasseerd. Het persen bestaat uit het krachtig samentrekken van de buikspieren. De druk hierdoor in de buikholte ontstaat, zorgt ervoor dat de kitten langzaam naar buiten word geduwd. Omdat het geboorte kanaal moet worden opgerekt, neemt dit proces bij het eerste kitten wat meer tijd in beslag. Ook spelen de grootte en de ligging van de kittens een rol bij het verloop en de snelheid van de uitdrijving. Ongeacht de volgorde van de geboorte duurt bij een stuitligging de uitdrijving langer.

Tijd tussen de kittens: Als er eenmaal een kitten is geboren, kan het best 3 kwartier duren voor er een volgende kitten word geboren. Het kan zelfs zijn dat er enkele uren tussen opeenvolgende kittens zitten. Dit is niet verontrustend, mits de poes er rustig bij ligt en niet continu aan het persen is. Langdurig persen zonder resultaat kan duiden op een afwijkende ligging van de kitten. laat dit niet langer dan een half uur op zijn beloop. Dan is onderzoek door de dierenarts beslist noodzakelijk neem dan gelijk contact met ons op.

Weeën zwakte Er is sprake van Weeën zwakte wanneer de moederpoes 2 tot 3 uur na de geboorte van het laatste kitten nauwelijks of helemaal niet meer perst, terwijl er (vermoedelijk) nog wel kittens in de baarmoeder aanwezig zijn. de dierenarts zal in dit geval met een injectie de weeën weer op gang proberen te brengen. Vlak voor de poes gaat bevallen zal ze onrustig gaan worden, ze kan dan last hebben van een harde buik (beginnende weeën , en vaak gaat ze dan ook woelen op de plek waar ze gaat bevallen, in de tussentijd zal ze een slijmprop gaan verliezen, let wel, deze zul je niet altijd zien omdat de meeste poezen ze weglikken. Ook kan ze helder vocht via haar vagina afscheiden, dit betekent dat ze ontsluiting heeft en de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Een vlotte bevalling zal dan plaatsvinden binnen 24 uur. Is de poes vrij onrustig, dan helpt het vaak om haar op haar gemak te stellen door op een rustige wijze zachtjes tegen haar te praten, haar te knuffelen of over haar buikje aaien.

Blijf in ieder geval rustig voor en na de bevalling, op die manier zal zij zich ook meer op haar gemak voelen. Katten voelen stress namelijk heel goed aan, en ze worden er vaak zelf ook onrustiger door, blijf dus zo kalm en ontspannen mogelijk, op die manier zal je ook een beter hulp zijn bij eventuele problemen.

Zet alle spullen die eventueel van pas komen rustig klaar binnen handbereik. Leg ook een balpen en een weeglijst klaar zodat je elk kitten meteen kan wegen. Wanneer ze niet in de doos wil gaan liggen, probeer haar dan op een rustige manier terug in de doos te zetten, gaat ze echter telkens terug naar een andere plek in de bench laat haar dan daar bevallen ( zorg wel dat er een laken of doek klaar ligt zodat het vruchtwater kan worden opgenomen en dat de kittens op een zachte droge ondergrond kunnen liggen) zorg er wel voor dat tijdens de bevalling als je erbij bent dat de kattenbak uit de bench is dan kan ze daar niet in bevallen. Wanneer alle kittens geboren zijn kan je proberen haar voorzichtig in de doos leggen met haar kittens, vaak blijft ze dan wel liggen. Blijft ze na de bevalling de plaats afkeuren waar de doos staat, bezorg haar dan geen extra stress en zet de doos dan op een plek waar ze steeds gaat liggen. Anders is de kans vrij groot dat ze met haar kittens blijft slepen en dat moet je zien te voorkomen anders raken de kittens onderkoeld. Veel poezen hebben helemaal geen hulp nodig maar waarderen wel dat je aanwezig bent. Vindt de poes het echter niet fijn blijft dan op afstand toe kijken blijf wel in de zelfde kamer zodat je kan ingrijpen als het nodig is. Zorg wel dat je handen ontsmet zijn. Als een kitten geboren wordt dan zit het in een vlies meestal likt de moeder het stuk nog voor de kitten helemaal is geboren en zal het snoetje van haar kitten schoon likken. maar als een kitten geboren is en moeders doet dit niet dan zal je zelf het vlies zelf stuk moeten maken. Doe dit wel met je vingers en niet met een schaar. Kijk wel even of ze haar kitten zelf schoon likt ) dit brengt de ademhaling op gang.

Moeder likt kittens niet schoon. Dan zal je zelf de ademhaling opgang moeten brengen. Dit doe je als volgende neem een warme ( niet al te zachte handdoek) en leg de kitten in je hand, hou het stevig vast maar voorzichtig en maak vervolgens het neusje en eventueel ook het mondje schoon zodat er geen slijm achter blijft en de luchtwegen vrij komen. Vervolgens ga je de kitten droogwrijven doe dit voorzichtig maar met een lichte druk op die manier komt de ademhaling van het kitten goed opgang en is de vacht nat zodat het geen kou vat. Je zal dan ook moeten kijken of de moeder de navelstreng doorbijt, zo niet dan zal je de navelstreng met een koordje af moeten binden minimaal 3 cm vanaf de buik gemeten en daarna doorknippen met een steriele schaar. Wees echter wel voorzichtig want zo’n navelstreng is dun en het naveltje van kittens is zeer kwetsbaar. Trek niet aan de navelstreng. Neem de navelstreng vast en duw het bloed in de navelstreng voorzichtig naar de placenta en knip deze na het afbinden door voor bij het draadje. Leg daarna het kitten bij de moeder je zal zien dat de kitten snel opzoek gaat naar de tepel. Het zogen van de kitten bevorderd de weeën doordat de baarmoeder gaat samentrekken. Hou wel tijdens de bevalling van de volgende kitten de en het geboren kitten in de gaten dat de moeder niet op het kitten gaat liggen. De moeder eet de placenta in de meeste gevallen op. De placenta bevat namelijk voedingsstoffen die vooral belangrijk zijn voor de eerste moedermelk en zorgt voor de weerstand van de kittens ( tegen ziektes en e.d ) en geeft de moeder extra energie. De placenta komt vaak tegelijk met de kitten ter wereld maar kan ook een paar minuten duren tot een half uur later. er moeten echter we evenveel placenta’s naar buiten komen als het aantal kittens let hier wel op. Als de poes eenmaal bevallen is van alle kittens en alle placenta’s zijn er na een uur nog niet uit neem dan contact op met een dierenarts. Vruchtwater moet in principe helder zijn en mag niet vies ruiken. Het vruchtwater kan wel wat groen zijn in dat geval moet het eerste kitten binnen een uur geboren zijn, is dat niet het geval neem contact op met een dierenarts. Als er een kitten is geboren volgt het tweede kitten meestal naar een paar minuten,maar kan ook een half uur en soms wel twee uur erna ter wereld komen.

Duurt het echter langer dan is het beste om een dierenarts te bellen misschien ligt er wel een kitten in stuitligging of zijn haar weeën nog niet hevig genoeg, ook kan het zijn dat een kitten vast zit in het geboortekanaal. Eenmaal geboren en het kitten ademt niet ondanks alle zorg van de poes is de hoop nog niet verloren. probeer de ademhaling dan op te wekken door het kitten uit te slaan. Leg het kitten dan in je hand en neemt het met beide handen vast zodat het hele kitten wordt ondersteund, zorg er wel voor dat je nekje en het kopje goed ondersteund en ga vervolgens kort maar krachtig met gestrekte armen op en neer ( ga er mee zitten en van boven je hoofd naar beneden tussen je benen).Herhaal dit een paar keer en vaak zijn dan de longen dan vrij van eventueel slijm en/ of vruchtwater en door de schrikreactie die tijdens het uitslaan wordt opgewekt gaat het kitten dan in vele gevallen spontaan ademen. Lukt ook dat niet dan is er nog weinig hoop. Dit kan dan meerdere oorzaken hebben: het kitten kan dan klem hebben gezeten of heeft te veel vruchtwater naar binnen gekregen, reeds overleden zijn tijdens de weeën omdat de bevalling te lang duurde. Als de poes al meer dan 30 minuten sterke aanhoudende weeën heeft of als de poes lang aan het persen is en er komt geen kitten neem dan contact op met een dierenarts om te vragen waarom het zolang duurt. Als de poes langer als 15 minuten aan het persen is en het kitten is zichtbaar, trek een beschermende dunne handschoentjes aan (verkrijgbaar bij apotheek),of neem een dunne schone theedoek en neem het kopje of kontje ( afhankelijk van de ligging/houding) beet en helpt voorzichtig een beetje mee terwijl de poes perst. Trek in de richting van de achterpoten van de moeder. Als je teveel weerstand voelt stop meteen en bel de dierenarts.

Let wel ga niet aan het kitten trekken terwijl de moeder geen persweeën heeft ook niet aan een pootje

Kittens kunnen in drie posities liggen, de ene is iets makkelijker om te worden geboren als de ander:

De kopligging ( de normale houding het kopje komt eerst)

De stuitligging ( het kontje komt eerst)

En een stuitligging waar bij eerst 1 of geen van beide achterpoten naar achteren is gericht. Dit is voor de poes de moeilijkste bevalling. Hierbij advies een keizersnede is dan soms de enigste oplossing. houdt er dan wel rekening mee dat niet iedere dierenarts wil dat je dan bij de bevalling blijft.

Wanneer ook dierenarts bellen:

Als de poes voor of tijdens bevalling begint te braken

Erg onrustig wordt

Heel hard hijgt

Veel te snel ademt

Plots een verzwakte indruk maakt

Een afscheiding produceert die abnormaal is van kleur en /of geur

Een bloeding lijkt te hebben, bij twijfel of onzekerheid , het is beter om geen risico’s te nemen.

Beter een keer teveel bellen.

Na de bevalling zal de poes nog wat vloeien, dit kan enkele dagen nog duren, hou dit echter wel in de gaten, de kleur mag rood zijn of bruinig maar wel helder. Controleer ook regelmatig of de afscheiding vies gaat ruiken. in dit geval neem contact op met dierenarts. Het vloeien mag niet langer dan 10 dagen duren.

De kittens komen in de eerste week zo’n 10 gram per dag aan. Soms is dat iets minder en op andere dagen weer wat meer. Als een kitten een dag niet aankomt of afvalt dan is er nog geen reden tot paniek, maar dan moet het de volgende dag wel aankomen. Als een kitten erg moeizaam aankomt dan kan je beter gaan bij voeden. Vaak wordt dan aangeraden om de sterkste kittens bij te voeden, en de zwakste bij de moeder te laten drinken. Dit is een goede regel, maar als het kitten(s) betreft die te zwak zijn of bijna geen zuigreflex hebben, dan kun je beter flessenvoeding aan deze kitten(s) geven. Controleer wel eerst bij kittens die geen of zwakke zuigreflex hebben of het kitten geen open gehemelte heeft. Komen alle kittens niet goed aan dan heeft de poes waarschijnlijk te weinig melk, en zal je bij moeten voeden met de fles. Indien je de kittens volledig zelf moet gaan voeden dan zal je dit om de 2 uur moeten doen dag en nacht door. Ook is het verstandig om de moeder na de bevalling energie rijk voer te geven of kittenmelk. De poes moet namelijk veel melk aan haar kittens geven en daardoor kan haar eigen Calciumgehalte zakken. Hierdoor kan ze Eclampsie krijgen of te wel melkziekte, dit komt enkel voor tijdens de zoogperiode. Herkenbaar de poes zal gaan hijgen en wordt onrustig, gedragsverandering en ze kan verschijnselen gaan vertonen lijken op toevallen. Een Calciuminjectie en extra calcium rijk voer is dan de oplossing.

Hoe herken je een zwak kitten:

Beduidend kleiner als de rest van het nest

Lagere lichaamstemperatuur

Moeder en de andere kittens negeren het kitten

Heeft moeite met het bemachtigen van een tepel

Een lusteloze indruk

Eet onregelmatig.

GROEISCHEMA KITTENS:

Geboorte gewicht ongeveer 90 gram

Leeftijd gewicht bijzonderheden

3 – 5 dagen ca. 130-150 gram navelstreng valt er af.

9 – 12 dagen ca. 210 gram oogjes en oortjes gaan open.

14 dagen ca. 230 gram ze gaan een beetje rondlopen.

16 dagen ca. 265 gram kunnen zich een beetje gaan wassen.

21 dagen ca. 325 gram gaan aan de wandel.

25 dagen ca. 360 gram eerste snijtanden komen door.

4 weken ca. 400 gram tijd om de eerste keer te ontwormen

5 weken ca. 480 gram

6 weken ca. 540 gram tweede ontworming

7 weken ca 600 gram

8 weken ca. 700 gram derde ontworming

10 weken ca. 850 gram eerste enting, hangt van het gewicht af onder de 700 gram niet enten

 12 weken ca. 1 kilo

Normale Bevalling

123

456

Stuit Bevalling

78