Stress en ongemak tijdens de Feestdagen

Vaak hebben baasjes het door de aankomende feestdagen heel erg druk wat dan stress en ongemak bij uw huisdier veroorzaakt. Kittens en katten zijn hele gevoelige huisdieren de kleinste verandering kan al een oorzaak zijn voor stress. Denk eens aan het plaatsen van een kerstboom in de woonkamer andere kerstversiering waarvoor de meubels worden verplaatst. Tijdens de sinterklaas, kerst en nieuwjaar en komen familieleden bij elkaar,  de kattenbak wordt verplaatst of de klimpaal staat ergens anders tijdens deze dagen. Het baasje heeft minder tijd voor ze want er moeten inkopen worden gedaan en ga zomaar door. Dit brengt voor de kitten of kat heel veel stress met zich mee. De kitten of kat uit de stress dan door zich te gaan verstoppen, plassen in huis, agressie, gaat meer of minder eten, trekt zich terug. Niet ieder kitten of kat heeft hier last van maar het is zeker goed om je dier in de gaten te houden en of er signalen zijn. Mocht je kat signalen vertonen dan zijn er spray’s voor te krijgen of tabletten die verkrijgbaar zijn bij de dierenarts waardoor de kat zich minder stressvol gaat voelen.

Jaarwisseling.  Vooral met de jaarwisseling heeft de kitten of kat het meeste last. Een kat geeft dit niet zo gauw aan. Vaak gaat een kat zich alleen maar verstoppen om weg te komen van de harde knallen die er op dat moment zijn. Wij adviseren dan ook laat ramen, voordeur en achterdeur dicht. Laat uw kat als is het gewend om naar buiten te gaan iedere dag NIET NAAR BUITEN maar geef het dier een veilige plek in huis. Vaak zoeken ze dat zelf wel op.

Wat te doen dat mijn kat zich veilig voelt in huis. Het liefst liggen ze dan hoog bijvoorbeeld op een kast of onder bed zorg voor een kartonnen doos leg er een kussen of dekentje in waar ze zich dan in kunnen verstoppen. Zorg voor een extra kattenbak. Zet en tv of radio aan hard waardoor de knallen bijna niet te horen zijn. Sluit gordijnen. Zorg voor afleiding als het geknal eenmaal begint. Sommige katten verstoppen zich niet maar zijn wel bang voor het geknal het beste is geef iets om ze af te leiden door middel van een speeltje.