Wanneer een kitten bij zijn moeder weg.

Vaak denken mensen als een kitten zelfstandig ken eten en drinken op eigen pootjes kan staan. Dat is niet waar ze moeten nog zoveel van hun moeder leren.Wanneer een kitten op een leeftijd van 6-7 weken volledig zelfstandig eet en drinkt wil dat nog niet zeggen dat hij/zij bij moeders weg kan een kitten heeft dan nog zeker een aantal weken nodig om verder te socialiseren. In deze weken leren ze juist hun grenzen te verleggen van de moeder.Wanneer kittens te vroeg worden geplaatst dus jonger dan 10 weken geven ze vaak gedragsproblemen bij het nieuwe baasje.Wanneer er geen moeder aanwezig is zoals vaak bij ons het geval is leren ze van de mens en  van andere soortgenoten wat wel en niet mag.

De belangrijkste reden om een kitten niet te vroeg te plaatsen is om de geestelijk en sociale ontwikkeling. Tijdens het socialisatie proces doet een kitten een aantal vaardigheden op. Ze leren namelijk te spelen, stoeien, schijn vechten, zindelijk worden en hun grenzen te verleggen. Als een kitten bij het stoeien of schijn vechten te hard bijt of krabbelt leert het dat dit zeer doet en worden meteen door hun moeder of andere soortgenoot gecorrigeerd. Deze correctie gaat er niet altijd zachtjes aan toe soms krijgen ze een flinke afstraffing, dat geeft niks. Kittens die op oudere leeftijd worden geplaatst hebben zoveel ervaring opgedaan en ook geleerd om met de mens te spelen, kroelen, en zijn zeker heel sociaal.

Indien het kittens zijn van een WILDE MOEDER dan worden ze bewust eerder bij hun moeder weggehaald om te voorkomen dat ze het gedrag van hun moeder gaan overnemen.En dan zelf ook verwilderen. Ook bij moeders die verwaarloosd of half wild zijn kan men beter de kittens eerder weg halen. Het socialisatie proces wat een kitten nodig heeft zal dan door de mens moeten worden gedaan die hier ervaring in hebben. Maar let wel laat de kittens tot zeker 6 weken bij hun moeder.

ZESTIEN WEKEN MOEDERZORG EEN SOLIDE BASIS VOOR KATTENWELZIJN

Initiatiefvoorstel van het Kattengedragsadviesbureau voor het verhogen van de wettelijke scheidingsleeftijd van kittens

In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat een kitten op een leeftijd van zeven weken van de moeder gescheiden mag worden. De huidige wetgeving betreffende het scheiden van kittens is gebaseerd op beperkte criteria. De wetgeving is gebaseerd op het beëindigen van het zoogproces en het eten van vast voedsel door de kitten. Het zoogproces zou beëindigd zijn op een leeftijd van zeven weken. Deze bewering is gebaseerd op gedateerde inzichten.

Recent onderzoek naar de domesticatie van katten laat zien dat het zeer belangrijk is om naar het natuurlijke gedrag te kijken. De kat staat namelijk nog dicht bij zijn wilde voorouders. Als er voldoende voedsel aanwezig is, blijven katers in de natuur tot minimaal anderhalf jaar bij de moeder en poezen het gehele leven. Alleen wanneer er gebrek aan voedsel is kunnen de moeder en kittens uiteengaan vanaf de leeftijd van zestien weken om op overleven over te schakelen. Een vrijwillige scheiding vóór zestien weken komt in de natuur nooit voor, omdat de kittens dan nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Het te vroeg scheiden van kittens heeft als gevolg dat katten eerder in asielen terechtkomen door gedrags- en gezondheidsproblemen. De opvang van deze katten kost Nederland jaarlijks bijna 9 miljoen euro. Het herplaatsen van deze katten is lastig en er worden zelfs katten geëuthanaseerd vanwege gedrags- en gezondheidsproblemen.

Wat betreft de gezondheid is het belangrijk om rekening te houden met de bescherming van het vaccin tegen kattenziekte en niesziekte. De vaccinatie vindt plaats op negen en twaalf weken. Na het vaccineren duurt het twee weken voordat het lichaam voldoende immuniteit heeft opgebouwd. Dit houdt in dat een kitten pas volledig beschermd is tegen deze ziekten op veertien weken leeftijd. Op basis van nieuwe inzichten wordt zelfs een derde vaccinatie tegen kattenziekte geadviseerd, om zeker te zijn van de opbouw van voldoende immuniteit. Dit in verband met de zo geheten immunity gap die bestaat tussen tien en twaalf weken leeftijd, waardoor er onvoldoende immuniteit wordt opgebouwd na de eerste vaccinatie op negen weken leeftijd. Als een kitten eerder wordt gescheiden kan de vaccinatie mislukken, omdat het lichaam door de stress van de vroege moederscheiding geen immuniteit op kan bouwen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat katten een verhoogde kans op overgewicht hebben, wanneer deze voor de leeftijd van dertien weken van de moeder worden gescheiden. Dit heeft te maken met een verlaagd gehalte aan Leptine. Leptine is een verzadigingshormoon dat verstoord raakt wanneer kittens niet tot een leeftijd van dertien weken bij de moeder kunnen drinken. Door het gebrek aan moedermelk voor de leeftijd van dertien weken raakt de aanmaak van Leptine permanent verstoord, waardoor katten op latere leeftijd gaan overeten en obesitas ontwikkelen. Obesitas zorgt voor vele gezondheidsproblemen en is welzijns verlagend.