Aanschaf van een kitten

Wanneer u van plan bent om een kitten aan te schaffen lees dan eerst het volgende:     

De dracht van een kat is gemiddeld 63 tot 70 dagen. Een kat werpt tussen de 3-6 jongen gemiddeld. Een kitten wordt blind en doof geboren. Na 5 dagen zie je dat de navelstreng er af valt ook gaan de oortjes open. Het is dan ook heel belangrijk dat je veel praat tegen de kitten zodat hij je stem gaat herkennen.Wanneer de kitten ongeveer 10 dagen oud is gaan de oogjes pas open.In de eerste 3 weken onderneemt een kitten nog weinig; slaapt nog veel probeert af en toe te gaan zitten kruipt over zijn moeder heen, Het is wel van belang om moeders extra bij te voeren omdat de kittens veel drinken bij mams. ook gaan ze op deze leeftijd meer op onderzoek uit en begint wat rond te kruipen in zijn nest. Bij 4 weken oud wat interesse te tonen voor vlees en kittenbrokjes. Vanaf 5 weken gaat de moeder de kittens leren om zindelijk te worden, te spelen en te socialiseren. Eenmaal op een leeftijd van 6 weken oud eten ze vlees en brokjes, en af en toe water maar drinken ook nog bij hun moeder.In deze levensfase leert een kitten ook spelenderwijs tot hoe ver hij/zij kan gaan en indien nodig straft de moederpoes het gedrag van de kitten af. Let er wel op dat dit er soms hard aan toe kan gaan. In deze fase is het ook heel belangrijk dat een kitten met meerdere mensen in contact komt. De kitten moet ook leren dat hij tijdens het spelen niet mag bijten of krabben. Wanneer we met een kitten aan het spelen zijn en gaat bijten of krabben dan stoppen we met spelen en lopen we weg. Daarna is deze oefening weer te herhalen. Laat een kitten nooit met je handen spelen, maar speel met een speeltje. Onze handen zijn namelijk geen speelgoed. Als een kat als kitten aangeleerd is om met handen te spelen is hij/zij niet normaal aan te halen en hij/zij begint dan te bijten of te krabben. Als een kitten 10 weken oud is, is hij zelfstandig genoeg om zijn moeder te verlaten, op eigen pootjes te gaan staan en om naar een nieuw baasje te gaan.Als u een kitten wilt aanschaffen doet u er goed aan om over het volgende na te denken voor de aanschaf. Stel u zelf een aantal vragen? Zoals wil ik een raskat of niet? Hoeveel tijd kan ik aan een kitten besteden? Hoeveel uren zit de kitten alleen niet langer dan 3 uur per dag? Bij langer dan 3 uur alleen adopteer ik dan twee kittens, andere aanwezige huisdieren zoals een kat of hond. de kinderen, de ruimte, wel of niet naar buiten, kan ik voldoende tijd en aandacht aan het kitten geven, heb ik voldoende tijd om een kitten op te voeden,

Welk kitten past bij mij?

Het karakter is belangrijker dan het geslacht. Een poes is huiselijker dan een kater. Katers hebben meer ruimte nodig. Kijk welke ondernemend is, welk kitten komt naar me toe, laat je niet verleiden door de kleur, als jezelf druk van aard ben of iemand in het gezin neem dan geen rustig terughoudend kitten. Als er al een kat aanwezig is in huis denk er dan ook aan welk kitten is dan het beste maatje qua karakter. Is je eigen kat ondernemend, erg speels, een kroelerd,op zich zelf, denk hier goed over na. Ook wanneer er een hond aanwezig is, vogels, of andere huisdieren de kitten moet hier toch mee leren omgaan. Is het gewend aan een hond er zijn opvangs met gastgezinnen waar een hond aanwezig is. Er zijn kinderen aanwezig. Is de kitten gewend aan kinderen want een schuw kitten in een gezin met kinderen gaat vaak niet goed. Kinderen willen graag knuffelen,spelen maar deze kittens willen met rust worden gelaten en zoeken vaak een rustige plek. Vaak zijn ze wel te plaatsen in een gezin met oudere kinderen denk vanaf 12 jaar oud. Het is niet zielig om deze kitten juist niet te nemen in een gezin met kleine kinderen je doet het kitten er geen plezier mee. Als je gaat kijken voor een kitten neem dan indien aanwezig de kinderen mee en kijk dan ook hoe het kitten op de kinderen reageert.

Een kitten naar een nieuwe baas:

Doet de kitten iets wat hij/zij niet mag, straft hem dan door duidelijk nee te zeggen. Doet hij/zij iets goed, beloont de kitten dan. Dit kan door middel van een aai over zijn kop en/of door te knuffelen. Een goed voorbeeld: De kitten komt nieuw binnen en gaat op onderzoek uit en komt tijdens dit onderzoek zijn kattenbak tegen, gaat er op en doet zijn behoefte. Het is dan zeker belangrijk om hem/haar te belonen. Wanneer de kitten bij u thuis is geef het dan niet teveel ruimte. Het verstandigste is om de kitten de eerste dagen in een bench te plaatsen of in een kleine kamer; teveel indrukken opdoen is stressvol voor een kitten. Een verhuizing is toch al erg stressvol; vreemde mensen en luchtjes en andere geluiden, en dat moet het kitten allemaal zien te verwerken. Als er andere huisdieren aanwezig zijn is het zeker van belang om de kitten in een bench te zetten zodat uw eigen huisdieren en de nieuweling kunnen wennen aan elkaar. Praat zoveel mogelijk tegen de kitten en stel de kitten op zijn/haar gemak. Speel minimaal 3 keer een half uur per dag met de kitten.Een kat is een roofdier, heeft scherpe nagels en houdt ze graag scherp. Om te zorgen dat de kitten uw meubilair met rust laat is het verstandig op een krab-/klimpaal aan te schaffen waar de kat lekker aan kan krabben. Een binnenkat heeft zeker een krab-/klimpaal nodig; ze klimmen graag en kunnen dan gelijktijdig hun nagels scherpen.

$_85

Let op een kitten of kat lijkt een leuk goedkoop huisdier maar ze hebben ook goede verzorging nodig : dierenarts, inentingen, chippen, ontwormen, vlo bestrijding, castreren en goed voer. Deze kosten zijn rond de 1000 euro per jaar. Katten kunnen wel 20 jaar worden. Ook zijn er natuurlijk de kosten om de kat/ kitten een goed huis te geven:krabpaal, kattenbak (liefst 2 per kat) en elke dag schoonmaken, voerbakjes, speelgoed, kattengras, mandjes, snoepjes, vakantie opvang, tijd geduld en liefde enz. Het is dus niet een leuk speeltje wat je even in huis neemt. zie foto als u de kat in alles kan voorzien , heeft u super leuk huisdier waar u een hoop liefde voor terug krijgt !