Zindelijkheid bij een kitten

Wanneer een kitten verhuist naar een baasje verandert er veel. Denk maar eens aan andere luchtjes, mensen, kattenbak, omgeving . De kattenbak de voer en waterbak staan op een andere plaats als dat het kitten gewend is. Door deze veranderingen  bestaat er een grote kans dat het kitten zijn behoeft per ongeluk buiten de bak doet. Stress is een grote veroorzaker van onzindelijkheid. Het is van belang dan dat je niet straft maar pak het kitten op en zet het in zijn bak. Buiten stress kunnen er ook  een aantal andere oorzaken zijn zoals ander grit , kattenbak. Vraag daarom altijd welk grit er is gebruikt in de opvang of bij de vorige eigenaar. Gebruik de eerste week het zelfde grit daarna kunt u het mengen met het grit wat u zelf wil gaan gebruiken. Voor een kitten is het een vertrouwder gevoel. Ook een andere kattenbak kan de oorzaak zijn. In de meeste kattenbakken zit een klep haal deze er uit, kittens vinden het niet fijn of zijn er bang van als ze dit niet zijn gewend. Ook de hele bovenkap er afhalen wil helpen Als het kitten wat ouder is kan je de klep  of bovenkap terugplaatsen.

Een kitten heeft net als een volwassen kat een hekel aan een vieze bak verschoon daarom 2 keer per dag de bak je hoeft dan ook niet zoveel grit in de bak te doen maar wel voldoende genoeg dat het kitten zijn behoefte kan begraven.

Wanneer een kitten zich ergens begeeft waar geen kattenbak is dus te ver van de bak af is kan het  problemen geven. Denk maar eens de kattenbak staat beneden en het kitten is boven het zijn nog baby’s dan ineens moet het naar de bak maar die staat te ver weg dan doen ze de behoefte dus boven. Zorg daarom ook dat er boven ook een bak staat zodat de kitten gewoon ze behoefte kan doen.

Wanneer het kitten een maand of 6 is kan je het beste laten castreren/ steriliseren. Katers en poezen gaan vanaf deze leeftijd overal tegen aan staan plassen dit noemen we sproeien. Katers en poezen laten weten op deze manier dat ze  vruchtbaar zijn, ze verspreiden dan ook hun geur op deze manier. Door de castratie /sterilisatie wordt dit probleem vaak opgelost.