Als je een kitten heb aangeschaft moet je als eigenaar de kitten ook nog opvoeden. Zo heeft iedereen zijn eigen regels wat het dier wel of niet mag. De belangrijkste worden hieronder genoemd.Wees wel consequent in de opvoeding.Kittens hebben duidelijkheid nodig. Zorg er daarom voor dat je consequent blijft in wat de kat  wel en niet mag. Iedereen in het huishouden moet ook dezelfde regels hanteren.

Hoe voedt ik een kitten op :

Belangrijk is consequent blijven, Als je niet wilt dat de kat op het aanrecht komt, laat dit dan ook nooit toe. Als je het een keer laat gebeuren, zal de kat het een volgende keer nog eens proberen, en zo blijf je  aan de  gang. Bedenk dat sommige dingen heel schattig zijn als een kitten het doet, maar juist  helemaal niet leuk is als een volwassen kat dit doet.

Wennen aan de reismand

Leer de kitten wennen aan de reismand zet deze gewoon in de woonkamer met een zacht kleedje of kussentje erin als een slaapplek voor je kitten of zet je kitten er regelmatig in zo zal het ervaren dat de reismand niet eng is. En ga je zonder stress naar de dierenarts. Vaak zijn kittens nieuwsgierig en gaan vanzelf de reismand in.Als je kitten in de reismand zit beloont het dan met een lekkernij. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker hij/zij dit ook doet als ze eenmaal volwassen zijn.

Optillen.  

Wanneer je kitten net in huis is pak het dan niet meteen op maar laat het eerst op onderzoek uitgaan. Hoe leer ik mijn kitten wennen aan optillen? Ga gewoon ergens zitten wanneer de kitten op schoot komt pak je haar voorzichtig met twee handen vast en til je het kitten iets omhoog en let je goed op de reactie van de kitten of het diertje het fijn vind. Als het goed gaat beloon je de kitten met een complimentje en/of wat lekkers. Deze oefening breid je uit stap voor stap door de kitten steeds hoger op te tillen.

Verzorging.                                                                                                                     

Hoe jonger de kat, hoe gemakkelijker je hem dingen kunt aanleren. Mijn advies is daarom op al op jonge leeftijd te beginnen met wennen aan verzorging. Borstel of kam je kitten regelmatig denk aan 1 keer per dag, Controleer dan ook ogen, oren en  kijk eens in zijn bekje. Het zal op heel jonge leeftijd nog niet echt nodig zijn, maar je zal hier op latere leeftijd alleen maar profijt van hebben. Je kunt er voor kiezen om de nagels van je kat zelf te knippen, ook dit is iets wat je dan het beste van jongs af aan kunt aanleren. Waar ik zelf echter voorstander van ben, is de kitten aan te leren de krabpaal te gebruiken. Zo kan hij zelf de nagels onderhouden, en blijven jouw meubels bespaard. Let er bij het uitkiezen van de krabpaal op dat deze groot genoeg is dat de kat er uitgerekt tegenaan kan staan. Ook de locatie van de krabpaal is belangrijk: zet deze bij voorkeur niet in een hoekje, maar juist in het looppad van de kat neer.

Zindelijkheid.                                                                                                                

De meeste kittens zijn als ze uit het nest komen al redelijk zindelijk. In veel gevallen hoeft je ze alleen maar te leren waar de kattenbak is. Laat ze dit dus even zien als ze een beetje gewend zijn. Zet de kattenbak op een rustige plek neer, en uit de buurt van eet- en drinkbakjes.

Socialisatie.                                                                                                                  

Socialiseren begint al in het nest. Toch is het belangrijk om hiermee verder te gaan als het kitten eenmaal bij jou thuis is. Laat hem wennen aan allerlei geluiden, mensen en dieren. Let er wel op dat je langzaam begint en bouw het rustig op.

Voeding

Net als bij kinderen, is het belangrijk om een kitten kennis te laten maken met verschillende smaken. Zo leert hij verschillende dingen te eten. Wissel ook eens af tussen brokken en natvoer. Hoe meer smaken de kitten leert eten, hoe gemakkelijker het is. Als de kat ooit op aangepast voer moet vanwege een medische reden, of als de producent besluit de productlijn te stoppen, zal de kat het andere voer makkelijker accepteren.

Trainen                                                                                                                          

Zoals we hierboven aangeven kan je jouw kitten allerlei dingen aanleren. Naast nuttige dingen, zoals gekamd worden, kun je ook leuke kunstjes proberen, zoals een high five. Je kunt hiervoor een clicker gebruiken (die ook bij hondentraining gebruikt wordt), en wat snoepjes of ander lekkers. Verder heb je vooral geduld en doorzettingsvermogen nodig. Houd er rekening mee dat een kitten snel afgeleid is, dus train in korte blokjes van een paar minuten.

Dierenarts.                                                                                                                    

Veel katten vinden het niet zo leuk om naar de dierenarts te gaan, en dan druk ik dat nog heel netjes uit. Dit komt doordat ze bij de dierenarts meestal geen leuke ervaring hebben, omdat de meeste katten alleen bij de dierenarts komen als er iets mis is. De kat gaat de reismand, en de rit in de auto die daarop volgt, associëren met de nare ervaring bij de dierenarts die daar meestal op volgt. Voor veel katteneigenaren is het dan ook een enorm gevecht om de kat in de reismand te krijgen. Wilt je dit voorkomen, leer jouw kitten dan dat het juist hartstikke leuk is om in de reismand te gaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een snoepje te geven in de mand, terwijl het deurtje openblijft, en de mand op zijn plek blijft staan. Dit kun je dan langzaam uitbreiden, door de kat ook eens mee te nemen voor een ritje in de auto. Ook kun je ook eens langsgaan bij de dierenarts zonder dat die iets vervelends doet, zodat je kitten went aan de praktijk.

Hoe straf ik een kitten?                                                                                              

Een huisdier is een  deel van het gezin en moet wel degelijk leren wat het wel en niet mag. Maar is straffen wel de beste methode je dier kan er gestrest door raken of wordt zelfs bang van je. Bij een kitten is straf niet de beste methode geef een kitten nooit een tik , pak het niet in zijn nekvel beet, laat het niet schrikken. Gebruik geen plantenspuit. Het kan zelfs averechts werken.Wanneer een kitten buiten de bak plast kijk dan eerst of de bak niet vies is of buiten bereik is.Een kitten houd niet van een vieze bak. Als je de bak heb verplaatst naar een andere ruimte bijvoorbeeld de gang terwijl de bak eerst in de woonkamer stond dan snapt een kitten dat niet. Wanneer je een kitten door het hele huis laat lopen denk aan een vrij huis en het loopt boven en is druk aan het spelen of op onderzoek uit en daar staat geen bak dan loop je het risico dat de kleine boven ze behoefte doet. Het zijn maar baby’s dus zorg altijd dat er een kattenbak in de buurt is. Haal het vervelende deurtje eruit je kitten denkt als hij op de bak gaat dat hij/zij een tik krijgt en weigert op het laatst op de bak te gaan.Je kitten krabt aan de meubels. Krabben aan meubels is erg vervelend maar is voor een kat een normaal gedrag. Een kat wil zijn nagels scherp houden.Hoe leer ik dit af? Zorg voor een klim/krabpaal. Zodra je kitten aan de meubels krabt verplaatst je hem/haar naar de krabpaal en leg uit daar mag je nagels krabben zodra het kitten dit ook doet gelijk belonen. Na een aantal keren zal de kitten het snappen en laat je meubels vaak met rust. Mocht dit niet het geval zijn spuit je meubels in hier zijn speciale spray’s voor.

Ik wil niet dat mijn kat op de aanrecht komt.

Een kitten is vaak ondernemend en nieuwsgierig en wil overal bij zijn. Als je kitten op het aanrecht springt of via je broekspijp omhoog klimt pak je hem/haar beet en zet het weer op de grond en zeg duidelijk nee tegen je kitten. Blijf dit wel volhouden. Let ook altijd op openstaande keukenkastje, prullenbakken want ook via deze manier kunnen ze op het aanrecht komen. Maar hoe doe ik het dan als ik niet thuis ben zorg altijd dat er niks interessant op het aanrecht is.

Een kitten gaat zich als hij te lang alleen zit vervelen met gevolg het raakt depressief,gaat juist slopen,vraagt overdreven veel aandacht op de momenten dat je thuis bent. Wanneer je kitten meer dan 3 uur per dag alleen zit is het advies om er twee aan te schaffen zodat ze met elkaar kunnen spelen en plezier hebben. Samen zullen ze uit verveling niet zo gauw gaan slopen. Zorg voor voldoende speelgoed en klimmogelijkheden (klimpaal) of je nou 1 of twee kittens aanschaft.